Proloog: Favorieten en outsiders


Laat je toeter in de la, of supporter voor Colombia

Supporter voor ColombiaTijdens het EK 2012 had radio-dj Edwin Evers met zijn parodie ‘Stop je toeter in de la’ meer succes dan supermarktketen C1000, die met de originele versie ‘haal je toeter uit de la’ een mislukte poging tot het maken van een EK-hit deed.  De laconieke manier van voetballen, de onderlinge spanningen in de spelersgroep en de zwaar tegenvallende resultaten zorgden voor een collectieve vlaag van cynisme onder de supporters van het Nederlandse elftal. Evers’ variant op het reclamelied voor de Geluksvogeltjes van C1000 werd zodoende wél een regelrechte hit op Youtube. Het Oranje van bondscoach Bert van Marwijk vloog eruit na nederlagen tegen Denemarken, Duitsland en Portugal en de Geluksvogeltjes van de C1000 vlogen met strijdlied en al de prullenbak in.

Wie het succes van Edwin Evers wil evenaren doet er goed aan om dit keer al op voorhand een WK-lied met een spottende ondertoon te maken. Mensen die mij in een poging tot een goed gesprek vragen naar hoe het Nederlands elftal ervoor staat met het oog op het WK 2014 in Brazilië, krijgen namelijk een heel kort antwoord: “Beroerd!”. Vervolgens is de analyse van oorzaak en gevolg simpel: ons nationale voetbalelftal komt momenteel op alle fronten tekort om ook maar een schijn van kans te maken op het aanstaande WK. Alleen het redden van de vaderlandse eer zal al een hele klus worden. Uitgerekend nu die gitzwarte uit-shirts prima tegemoet waren gekomen aan de grafstemming rondom Oranje, kwam Nike recent met een mooi nieuw tenue op de markt. Over een slechte timing gesproken…

Het is niet alleen zo dat Nederland momenteel over veel minder voetbaltalent- en ervaring beschikt dan pakweg vier jaar geleden. Maar ook het selectiebeleid van bondscoach Louis van Gaal is in mijn ogen een belangrijke reden om ervan uit te gaan dat Oranje genadeloos zal worden afgeslacht. Ik wil me niet aanpassen aan de houding van media zoals Voetbal International, die vooral op t.v. soms meer een hetze tegen de bondscoach lijken te voeren in plaats van dat gefundeerde kritiek wordt geleverd. Toch plaats ik wel mijn vraagtekens bij de keuzes en opvattingen van Van Gaal, die vaker vanwege zijn uitspraken en gedrag belachelijk wordt gemaakt door de ‘kenners’ aan de televisie-tafel.

Virgil van DijkHoewel op zijn selectiebeleid regelmatig geen peil valt te trekken, hebben de afgelopen opstellingen, persconferenties en publieke verschijningen duidelijk gemaakt dat Van Gaal op het WK gebruik gaat maken van jonge spelers. En dan meer bepaald: jonge spelers uit de Nederlandse Eredivisie. Die dodelijke combinatie maakt dat Nederland in de poulefase tegen vooral Spanje en Chili naar verwachting zal fungeren als kanonnenvoer. Ik kan een complete encyclopedie vullen met argumenten waarom de Eredivisie géén representatieve visvijver is voor voetballers die zullen presteren op WK-niveau. In de kern komt het hier op neer: gebrek aan weerstand, gebrek aan internationale ervaring, gebrek aan killersmentaliteit en een reeks aan fysieke en conditionele tekortkomingen.

In plaats van begin juni in Rio de Janeiro aan te komen met een bus vol ‘kunstgras-kids’ uit de Eredivisie, zou Van Gaal beter eindelijk eens Urby Emanuelson (AC Milan), Virgil van Dijk (Celtic) en Alexander Büttner (Manchester United) de kans gunnen. Misschien ook niet spelers waar men bij de Spaanse voetbalbond wakker van ligt, maar tenminste wel spelers met Champions League-ervaring en enige  naamsbekendheid. Van Dijk doet het in Schotland prima als centrale verdediger en kan zowaar nog worden verkozen tot Speler van het jaar, terwijl Büttner op de been bleef toen hij in de Champions League landgenoot Arjen Robben als directe tegenstander trof. Zolang Van Gaal echter gaat kiezen voor zijn paaskuikens uit de Eredivisie, zullen ook de sterspelers Robben en Van Persie (mits fit) het zeer moeilijk krijgen om dat gemankeerde elftal nog enigszins op sleeptouw te nemen.

Om positief af te sluiten, kan ik melden dat Radamel Falcao waarschijnlijk op tijd fit is na zijn zware knieblessure, om in Brazilië het Colombiaanse elftal van nog meer glans te voorzien. Daarmee heeft Colombia haar status van outsider helemaal terug, terwijl ook Chili en Uruguay (met onder meer de aanstaande Liverpool-kampioenmaker Luis Suárez) ver kunnen komen. Zelfs Zwitserland zie ik boven zichzelf uitstijgen, dankzij de uitstekende kwalificatiereeks, het hechte collectief en de relatief makkelijke poule. België daarentegen heeft over de hele breedte een zeer talentvol team, maar blijkt de laatste maanden mentaal nog niet bestand tegen de hoge verwachtingen. De eindconclusie voor de Oranjesupporters luidt zodoende als volgt: Laat je toeter in de la, of supporter anders voor ‘outsider’ Colombia!

©VoetLichtMedia-2014