Het EK 2016 komt eraan!


Wat u moet weten over het EK in Frankrijk

Frankrijk en Europa - Afbeelding

Nu het WK voetbal in Brazilië zich in sneltreinvaart heeft voltrokken, is het EK in Frankrijk alweer het volgende grote voetbaltoernooi op de agenda. Anders dan bij de voorgaande WK- en EK-edities, lijkt de organisatie van dit voetbalevenement in 2016 minder problemen met zich mee te brengen. De Franse infrastructuur is redelijk gewend aan mensenmassa’s, de huidige stadions zijn praktisch kant-en-klaar voor een EK en ook met de veiligheid zit het wel goed. De humanitaire problemen zijn veel minder groot en anders van aard dan in bijvoorbeeld Zuid-Afrika (2010) en Brazilië (2014). Toch zullen bepaalde groeperingen deze gelegenheid aangrijpen om de aandacht te vestigen op bepaalde misstanden en thema’s, van het immigratie-beleid tot aan de economische hervormingen. Als die verwachting uitkomt, dan zal VoetLicht Media hier aandacht aan gaan besteden middels een afzonderlijke Special-pagina. Ondertussen zet VLM onder dit tabblad alvast de feiten omtrent het Wat en het Waar met betrekking tot het EK 2016 uiteen:

Wat: Het EK 2016 zal plaatsvinden in Frankrijk. Dit uitgestrekte land mag voor het eerst sinds de geboorte van het Europees Kampioenschap Voetbal in 1960, het aanzienlijke aantal van 24 deelnemers verwelkomen. Dat het EK in Frankrijk plaatsvindt, is niet zomaar een gegeven. De allereerste initiatiefnemer voor een Europees voetbaltoernooi was immers de Fransman Henri Delaunay. Deze voetbal-voorvechter overleed al in 1955, maar desondanks zijn de Fransen en het Europese voetbalbestuur onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voormalig Frans topvoetballer Michel Platini is momenteel de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, en hij zag in 2010 hoe zijn vaderland tijdens de stemronde als organisator de voorkeur kreeg boven landen zoals Turkije en Italië. Het land van de Franse kaas en de uitzonderlijke wijnen kan zich dus gaan opmaken voor een bijzondere Europese voetbalreünie. De private- en publieke sector kunnen daarbij hun hart ophalen, aangezien er voor 1,6 miljard euro geïnvesteerd zal worden om van het EK 2016 een onvergetelijk evenement te maken.

Waar: Tijdens het EK 2016 in Frankrijk zullen de voetbalsupporters en de televisiekijkers langs plaatsen geleid worden die een voorname rol speelden in de Franse geschiedenis, en in de voetbalhistorie van het immense land. Saint-Etienne heeft met haar 175.000 inwoners en de multiculturele inslag veel dingen om trots op te zijn, maar het meest bekend over de landsgrenzen is toch wel de plaatselijke voetbalclub AS Saint-Etienne. Dit innemend voetbalbolwerk was in de jaren zestig en zeventig niet weg te denken aan de top van de Franse voetbalranglijsten, en won landstitel na landstitel. Daarnaast maakte de club ook indruk op het Europese voetbalpodium. In een deel van de andere speelsteden zijn voetbalclubs gevestigd voor wie het succes nog meer aan de oppervlakte ligt. Lille OSC werd landskampioen in 2011, terwijl Girondins de Bordeaux in 2009 de beste was van de Franse Ligue 1. Olympique Marseille deed keurig mee, door zich in 2010 de landstitel toe te eigenen. Vlak voor deze wisseling van de wacht, toonde Olympique Lyon jarenlang hoe superieur haar opleiding en organisatie was, door van 2002 tot en met 2008 liefst zeven keer achter elkaar landskampioen van Frankrijk te worden; een unieke heerschappij binnen het moderne voetbal. De komende jaren zal blijken of Paris Saint-Germain uit de hoofdstad Parijs haar opgepoetste blazoen en de enorme kapitaalinjectie vanuit het buitenland kan omzetten in hoofdprijzen. In 2016 zal Parijs hoe dan ook schitteren als kloppend hart van het EK, waar de meest hoogstaande wedstrijden gespeeld zullen worden. De overgebleven speelsteden Nancy, Strasbourg, Toulouse, Nice, St. Denis en Lens hebben qua (recente) voetbalhistorie minder in de melk te brokkelen, maar zijn wel begrippen binnen de Europese samenleving. Zo is Strasbourg de zetel voor de Raad van Europa, het Europees parlement (gedeeld met de Belgische hoofdstad Brussel) en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

©VoetLichtMedia-2014